Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
Όνομα*
Επίθετο*
Email*
Τηλέφωνο*
Χώρα*

* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.

Already a member?

Login

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
Όνομα*
Επίθετο*
Email*
Τηλέφωνο*
Χώρα*

* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.

Already a member?

Login

Η «extreme» πλευρά της Τήνου!

Για Surf στην Τήνο…

Το “νησί του Αιόλου” δεν θα μπορούσε παρά να είναι η παιδική χαρά για όσους αγαπούν τη Σανίδα. Δυνατός αέρας, κατάλληλα προσανατολισμένες παραλίες και κυρίως μεγάλο κύμα σε προσκαλούν και σε προκαλούν. Το ότι η Τήνος αποτελεί ιδανικό προορισμό για τα θαλάσσια extreme sports μάλλον δεν αποτελεί πια μυστικό!

Παίρνετε δελτίο καιρού και με 5 Μποφόρ και πάνω (πιστέψτε μας δεν είναι δύσκολο ειδικά τον Αύγουστο), φορτώνετε Jack Johnson ή Punk Rock στο Mp3 και κατευθύνεστε προς:
Μεγάλη Κολυμπήθρα: H πιο διαδεδομένη παραλία για θαλάσσια σπορ. Άμμώδης, εκτεθειμένη στο Βοριά, μεγάλου μήκους, βλέπει το Βόρειο Αιγαίο και σηκώνει εύκολα κύμα.
Λιβάδα: Επίσης στο Βόρειο τμήμα. Γνωστή για τα πολύ μεγάλα κύματα. Απαιτεί προσοχή και εμπειρία γιατί ο βυθός είναι βραχώδης και τα ρεύματα δυνατά.
Άγιο Φωκά: H πιο μεγάλη σε μήκος παραλία του νησιού, στο Ν τμήμα, κοντά στη χώρα, αμμώδης.
Κιόνια: Επίσης μεγάλου μήκους, αμμώδης και κοντά στη Χώρα.
Αγ. Ρωμανό: Αμμώδης, μεγάλος κόλπος στο Νότιο τμήμα.Παχιά Άμμο: Σχηματίζει κόλπο που βλέπει στα ανοιχτά του στενού Τήνου – Μυκόνου, πιάνει κύμα πιο σπάνια αλλά αξίζει.
Αγ. Ιωάννη (Πόρτο): Μεγάλη, αμμώδης παραλία , ΝΑ της Χώρας.

Ανάλογα με το είδος:
Για Surf  στην Τήνο θα προτιμήσετε λογικά την Κολυμπήθρα και τη Λιβάδα ή τις Νότιες παραλίες αν πέσετε σε Νοτιάδες.
Για Windsurfing, τον Άγιο Φωκά, τα Κιόνια, τον Αγ. Ρωμανό και τον Αγ. Ιωάννη (Πόρτο).
Και για το Kite οι επιλογές είναι πολλές.

To καλοκαίρι, κατά βάση τον Αύγουστο, αλλά τα τελευταία χρόνια και τον Ιούλιο, επικρατούν τα μελτέμια και τις περισσότερες μέρες οι άνεμοι είναι Βόρειοι. Το χειμώνα είναι αρκετά συχνοί οι πολύ ισχυροί Νοτιάδες.

Αν αναζητάτε το μεγάλο κύμα επιλέξτε τις Βόρειες παραλίες στους Βοριάδες και τις Νότιες στους Νοτιάδες.

Το νησί διαθέτει ακτογραμμή 114 χλμ, σίγουρα θα βρείτε το δικό σας αγαπημένο και ανεξερεύνητο spot!

 

Για καταδύσεις στην Τήνο…

Ο βυθός της Τήνου προσφέρει μαγευτικό υποβρύχιο τοπίο και μοναδικές εικόνες στους λάτρεις της κατάδυσης.

Κατά μήκος της ακτογραμμής θα συναντήσετε κόλπους, σπήλαια, βραχώδη συμπλέγματα αλλά και ναυάγια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για καταδύσεις στην Τήνο παρουσιάζουν οι εύκολα προσεγγίσιμες και με αυτοκίνητο παραλίες:
Σταυρός: Τα ερείπια του αρχαίου λιμανιού, τμήματα από αρχαία σκεύη, δαιδαλώδεις σχηματισμοί και η πληθώρα ψαριών συνθέτουν το μοναδικό τοπίο.
Λιβάδα: Με βραχώδη βυθό, κοχύλια αλλά και ναυάγιο.
Βουρνή: Με τη μεγάλη ξέρα, μοναδικά χρώματα και έντονη βιοποικιλότητα.
Άγιος Ρωμανός και Πανούσα: Με απότομα γκρεμνά, εντυπωσιακά βραχώδη συμπλέγματα και αμμώδεις κοιλάδες.
Άγιος Σώστης: Η ξέρα του φαίνεται και έξω από το νερό, ενδιαφέρων βυθός.

Αν διαθέτετε σκάφος, μπορείτε να καταδυθείτε στη “Σκάλα”, με κύρια χαρακτηριστικά την ξέρα, τα κατάλοιπα της εκτεταμένης, παλιότερα, αλιευτικής δραστηριότητας στην περιοχή, και τα εντυπωσιακά βράχια.

Στο νησί παρέχεται η δυνατότητα ενοικίασης καταδυτικού εξοπλισμού αλλά και εκμάθησης.

 

Για Αναρρίχηση στην Τήνο…

Μπορεί να είναι άγνωστο σε πολλούς, όμως η Τήνος αποτελεί πολύ γνωστό διεθνώς, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, αναρριχητικό προορισμό.

Είτε προτιμήσετε την ασφαλισμένη αναρρίχηση είτε το bouldering (αναρρίχηση σε χαμηλά βράχια χωρίς σχοινί), το Ξώμπουργο και το Βωλάξ αντίστοιχα θα σας προσφέρουν έντονες συγκινήσεις.

Στο επιβλητικό και απόκρημνο Ξώμπουργο, με το παλιό ενετικό κάστρο, διανοίχτηκαν αρχικά (το 2007 με χρηματοδότηση ευρωπαϊκού προγράμματος) 70 περίπου διαδρομές αθλητικού χαρακτήρα και στη συνέχεια άλλες 28.

Οι διαδρομές για αναρρίχηση στην Τήνο χωρίζονται σε 9 τομείς (που ομαδοποιούνται με τις ονομασίες: Ψυγείο, Γλύπτης, Τάμα, Οχυρό, Παξιμαδοκλέφτρα, Θαύμα) με δυσκολίες από 5a έως 7b+, και τις περισσότερες να κυμαίνονται μεταξύ 6a και 6c. Όλες οι διαδρομές είναι πλήρως εξοπλισμένες με ανοξείδωτα βύσματα – κρίκους. Από το “Τάμα” του αρχάριου μέχρι την “Άφεση Αμαρτιών” του έμπειρου ο γρανίτης του Ξώμπουργο αποζημιώνει τον αναρριχητή.

Ενημερωθείτε από τους ντόπιους για τους τομείς, την πρόσβαση, τις διαδρομές, τις δυσκολίες, τις καιρικές και εδαφικές ιδιαιτερότητες πριν ξεκινήσετε και μην ξεχνάτε το απαραίτητο κράνος.

Η καταλληλότερη εποχή για αναρρίχηση στο Ξώμπουργο είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο αλλά και οι ήπιες μέρες του Χειμώνα. Το Καλοκαίρι δεν είναι απαγορευτικό αφού ανάλογα με τις συνθήκες υπάρχουν διαθέσιμες διαδρομές. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν οι συχνοί και δυνατοί άνεμοι του νησιού.

Το μοναδικό “σεληνιακό” τοπίο του χωριού Βωλάξ, πέρα από την άγρια φυσική ομορφιά και το γεωλογικό ενδιαφέρον, προσφέρει το μεγαλύτερο πεδίο για boulder στην Ευρώπη με τους γρανιτένιους ογκόλιθους να καταλαμβάνουν έκταση μεγαλύτερη των 20 τ.χλμ.

Οι ολοστρόγγυλοι ή συχνά ζωόμορφοι βράχοι σχηματίζουν 8 πεδία με περίπου 700 προβλήματα. Μπορείτε να προμηθευτείτε τον αναλυτικό οδηγό bouldering του νησιού που περιγράφει τα περισσότερα από αυτά.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κατάστημα με αναρριχητικά είδη στο νησί θα πρέπει να φροντίσετε για τον απαραίτητο εξοπλισμό (αναρριχητικά παπούτσια, μαγνησία, tape για τα δάχτυλα, βουρτσάκι για τον καθαρισμό του βράχου, crash-pads στρώματα).

Η καλύτερη εποχή για bouldering στην Τήνο είναι ο Χειμώνας αλλά μπορείτε να το δοκιμάσετε και το καλοκαίρι, αποφεύγοντας τις ώρες με δυνατό ήλιο.

Τηρήστε τους κανόνες ασφαλείας, συμβουλευτείτε τους ντόπιους αναρριχητές και απολαύστε το bouldering στις υψηλού επιπέδου “πίστες” του Βωλάξ.

 

Για πεζοπορία στην Τήνο…

Είναι αλήθεια ότι αν δεν αφήσετε το αυτοκίνητο θα έχετε γνωρίσει ένα μάλλον μικρό κομμάτι της Τήνου και σίγουρα θα έχετε χάσει μερικές από τις πιο γοητευτικές εικόνες του νησιού. Περπατώντας στην ξερή καλοκαιρινή ή στην καταπράσινη (και όμως!) χειμωνιατική Τήνο, τα χωριά, οι ξερολιθιές, οι μύλοι, οι περιστεριώνες, τα ξωκλήσια, τα λιθόστρωτα καλντερίμια θα αποτελούν τις βασικές αναφορές. Βρείτε τις δικές σας!

Το πρόγραμμα “Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού – Ανάδειξη Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος” αποκατέστησε και σηματοδότησε μονοπάτια σε περιοχές με ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Οι δέκα επίσημες διαδρομές για πεζοπορία στην Τήνο που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι οι εξής:

1. Φαλατάδος – [Μυρσίνη] – Μαγγανάρι – Πλατύ – Ακτή Λιβάδας.
2. Ξινάρα – Ξώμπουργο – Κουμάρος – Σκαλάδος – Κρόκος – Λουτρά – Περάστρα – Σμαρδάκιτο –
Ταραμπάδος – Κάμπος.
3. Μονή Κεχροβουνίου – Μουντάδος – Σμπεράδος – Τριπόταμος – Ξώμπουργο.
4. Κιόνια -[Χατζηράδος]- Κτικάδος – Σμουρδιά – Βαρύ – Πόλες – Χώρα.
5. Φαλατάδος (Καθλικάδος) – Βωλάξ – Γρίζα – Σκλαβοχωριό – Αγάπη.
6. Στενή – Ποταμιά – Μαρούλη – Λυχναφτιά.
7. Μυρσίνη – Προφήτης Ηλίας – Κορυφή Τσικνιά.
8. Δυο Χωριά – Μανταλού – Φανερωμένη – Κουναρές -[Αγ. Βαρβάρα]- Άγιος Σώστης.
9. Καρδιανή -[Όρμος Γιαννάκη]- Ιστέρνια -[Όρμος Ιστερνίων] – Πλατιά – Πύργος – [Πάνορμος]- Μαρλάς
– Μαμάδος.
10.Καλλονή -[Καρκάδος]- Αετοφωλιά – Κόρης Πύργος – Σταυριά – Μονή Καταπολιανής – Πλατιά –
[Πύργος]- Ρόχαρη.

Ανεξάρτητα με το αν το χόμπι σας είναι η πεζοπορία ή αν το επιχειρείτε για πρώτη φορά, ανεξάρτητα με τη φυσική σας κατάσταση, οι διαθέσιμοι οδηγοί και οι οδηγίες των πρόθυμων να βοηθήσουν χωριανών θα σας αποκαλύψουν δεκάδες διαδρομές κατάλληλες για εσάς.

Εμείς σας προτείνουμε, να ανακαλύψετε και τις ανεπίσημες διαδρομές σε προορισμούς που θα σας τραβήξουν και να “ανοίξετε το δικό σας μυστικό μονοπάτι”!

 

All credits to: tinosecret.gr

Leave a Reply

Χρειάζεστε βοήθειας με την κράτηση σας;

Καλέστε την ομάδα εξυπηρέτησης πελατών μας στον παρακάτω αριθμό για να μιλήσετε με έναν από τους συμβούλους μας που θα σας βοηθήσει με ότι ανάγκες έχετε σας για τις διακοπές σας.

Τηλέφωνο : +30 210 9793500
Email: info@bbt.gr

Πρόσφατα Άρθρα

Ρήνεια: Ο παράδεισος δίπλα στη Μύκονο με τις μοναδικές παραλίες
Ιούνιος 7, 2021
Οι 10 πιο πολυφωτογραφημένες ελληνικές παραλίες!
Ιούνιος 1, 2021
Τι έγγραφα χρειάζεσαι για να ταξιδέψεις εντός και εκτός Ελλάδας
Μάιος 24, 2021
Ζητήστε από την ομάδα εξυπηρέτησης μας να μιλήσετε με έναν από τους συμβούλους μας, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν σχετικά με όλες τις ανάγκες των διακοπών σας

Κατεβάστε τα φυλλάδια μας
Our Brochures