Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
Όνομα*
Επίθετο*
Email*
Τηλέφωνο*
Χώρα*

* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.

Already a member?

Login

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
Όνομα*
Επίθετο*
Email*
Τηλέφωνο*
Χώρα*

* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.

Already a member?

Login

Ανακαλύπτουμε τα γευστικά μυστικά της Τήνου

Το νησί της Μεγαλόχαρης είναι ο μεγαλύτερος προσκυνηματικός προορισμός του ελληνισμού &  των απανταχού χριστιανών.
Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Τήνου ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και την αλιεία, γεγονός που έχει επηρεάσει την κουζίνα του νησιού. Οι νοικοκυρές φτιαχνουν συνταγές με τοπικά αγνά υλικά που παράγονται στο νησί.

Στην πόλη τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά υπάρχουν στη λαϊκή αγορά που γίνεται κάθε μέρα στην Παλλάδα, ανάμεσα στο νέο και το παλιό λιμάνι. Η Τήνος κρύβει γευστικά μυστικά για λίγους. Ένα τέτοιο είδος είναι η μικρή, σφιχτή αγκινάρα που φυτρώνει στην ανεμοδαρμένη Τήνο και δίνει τη νόστιμη αγκιναρόπιτα και δεκάδες άλλες παραλλαγές μαγειρέματος. Η φημισμένη αγκινάρα, η λιαστή ντομάτα, η κάππαρη, αγκινάρες ομελέτα και μαραθοτηγανίτες.

Οι κατσαρόλες και το Τηνιακό μεράκι παίρνουν φωτιά. Ντοµάτες λιαστές µε κουρκούτι, οµελέτα ή φουρτάλια µε λουκάνικο ή σύγλινο, σαβόρε µε πετιµέζι, καλαµάρια γεµιστά. Στο ευλογημένο νησί αναπτύσσονται αυτοφυή θαµνώδη φυτά, όπως κάπαρη, µανιτάρια, αλιφόνοι, δίκταµο, θυµάρι, άγριες αγκινάρες, ρίγανη, φραγκόσυκα, φασκόμηλο, χαμομήλι και όλων των ειδών τα αφεψήματα. Αγελάδες, αιγοπρόβατα, πουλερικά, κουνέλια, ενώ οι περιστεριώνες που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο το νησί δηλώνουν ευθαρσώς την εκτροφή περιστεριών.

Η λούζα, το λουκάνικο, το σκορδάτο, το χοιροµέρι ονομαστά για τη νοστιμιά τους. Πασίγνωστα, εξάλλου, είναι το εύγευστο Τηνιακό γάλα, η γραβιέρα Τήνου, η κοπανιστή, το τυράκι το στρογγυλό, το πέτρωµα (τυρί ανάλατο), το ανθότυρο, το µαλαθούνι, οι λιαστές ντοµάτες, τη ρακή, τα μυρωδάτα αµυγδαλωτά, τα μελωμένα ξεροτήγανα, τα «ψαράκια» (σκαλτσούνια), οι αφράτοι µπεζέδες, και οι γλυκές τυρόπιτες με ντόπια μυζηθρούλα. Στην παραδοσιακή μελισσοκομία του νησιού συνηθίζονται δυο τύποι κυψέλης, οι μελισοθυρίδες (αμψέλια) και τα μισέλια (αμσέλια) που δίνουν αυθεντικό θυµαρίσιο μέλι.

Εντυπωσιακά πιάτα της κουζίνας αυτής είναι οι τηγανίτες από λιαστές ντομάτες, οι «βαρκούλες» με τα μισά κολοκυθάκια και την υπόξινη μπεσαμέλ, αλλά και οι αφράτοι ολοστρόγγυλοι πατατοκεφτέδες, στους οποίους επικρατεί η σπιρτάδα από το τοπικά αγελαδινό τυρί, το «πέτρωμα» και το «στρογγυλό».

Παστέλια, τα ξεροτήγανα, τα αμυγδαλωτά, οι μπεζέδες και οι γλυκές τυρόπιτες, ψαράκια (σκαλτσούνια) είναι μερικά γλυκά που πρέπει να δοκιμάσει ο κάθε επισκέπτης.

Θα ανακαλύψετε σε κάθε γωνιά, κάππαρη απλωμένη, ολόφρεσκη και ελαφρά αλατισμένη πάνω σε μεγάλες τάβλες. Με αυτή φτιάχνουν μια ωραία σαλάτα με μαυρομάτικα φασολάκια. Με το πηχτό σιρόπι των σταφυλιών, «το πετιμέζι», στην Τήνο γίνεται μια πρωτότυπη και πικάντικη γλυκόξινη σάλτσα «σαβόρι», με την οποία περιχύνουν μικρά ψαράκια, όπως γοπίτσες, αθερίνα και μαριδάκι.

ΤΑ ΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

Όπου και να κοιτάξετε, ανάμεσα στις ακαλλιέργητες πια πεζούλες, που σπέρνονται με σιτάρι και κριθάρι, πίσω από τους κατάλευκους περιστεριώνες, θα διαπιστώσετε ότι βόσκουν κοπάδια από βοοειδή, τα οποία προσφέρουν εδώ και αιώνες το κρέας τους, αλλά κυρίως το γάλα τους για την παρασκευή μιας σειράς τοπικών τυριών που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ξακουστά για τα τυριά τους είναι τα χωριά Όξω Μεριά, Φαλαδάτα.

Πέτρωμα: Αφού πήξουν το γάλα στους 30-35 βαθμούς, μαζεύουν το τυρόγαλα και το τοποθετούν σ’ένα τουλουπάνι. Αφού στραγγίσει καλά, το δουλεύουν με τα χέρια για λίγο και το τοποθετούν ανάμεσα σε δύο μαρμάρινες βαριές πλάκες. Αυτά τα μικρά τυράκια με το πεπλατυσμένο σχήμα, παίρνουν το όνομα τους από αυτήν ακριβώς την τεχνική με την οποία στραγγίζονται. Το τυρί αυτό, που είναι σχετικά μαλακό, χρησιμοποιείται ως βάση για την παρασκευή της κοπανιστής, σε τυρόπιτες γλυκές και σε μπουρεκάκια.

Στρογγυλό: Μια μικρή πικάντικη μπαλίτσα σε μέγεθος πορτοκαλιού. Φτιάχνεται από το πέτρωμα, το οποίο μαλάσσεται για αρκετή ώρα μαζί με λίγο αλάτι, για να γίνει μια συμπαγής μπάλα, χωρίς αέρα στο εσωτερικό. Τρώγεται φρέσκο ή το αφήνουν να ξεραθεί για να το τρίψουν σε μακαρόνια ή σε διάφορα φαγητά.

Μαλαθούνι: Τυρί μικρού μεγέθους, παρεμφερές με το στρογγυλό, με τη διαφορά ότι στεγνώνει σε μικρό καλαθάκια από βούρλα και συνήθως το αφήνουν να στεγνώσει καλά.

Καπνιστή: Πικάντικο τυρί με αλοιφώδη υφή.

Λούζες Τηνιακές: Διαφέρουν πολύ από τις λούζες της Μυκόνου σε γεύση. Οι λούζες την Τήνου γίνονται από το ψαρονέφρι του χοιρινού. Παστώνονται σε χοντρό αλάτι για 2-3 ημέρες, και έπειτα εμβαπτίζονται για 3-4 ημέρες σε κόκκινο κρασί. Πασπαλίζονται με άφθονο ντόπιο μαραθόσπορο, πιπέρι και μπαχάρι. Τέλος, τις περνάνε στη μεμβράνη του εντέρου και τις τυλίγουν σε πετσέτες να πάρουν φόρμα, τις καπνίζουν και τις κρεμάνε στον αέρα για 2 μήνες να στεγνώσουν και να ωριμάσουν. Αναζητήστε τοπικά αρωματικά χοιρινά λουκάνικα, με μαραθόσπορο, πηχτές, παστά, σισερά ή σύγκλινα.

ΚΡΑΣΙΑ

Στα Ριζά, που προστατεύεται από τον βοριά καλλιεργούνται αμπέλια. Τοπικές ποικιλίες σταφυλιών είναι τα «ποταμίσα ή κρασοστάφυλα», από τα οποία γίνεται ο μούστος. Μαυροποτάμισα που δίνουν το μαύρο μούστο. Άλλες ποικιλίες τα Ροζάκια, οι Αντιρίτες, τα Παλτάνια, οι Φράουλες, τα Ασπράδια Κρητικά, Ροδίτικα κ.ά. Η Τήνος φημίζεται για ξεχωριστά λευκά κρασιά της Ασκαθάρι, Ασπροποταμίσιο. Από τον μούστο κάνουν πετιμέζι, από τα σταφύλια κάνουν ρακή. Τα σύκα αποτελούν σημαντικό προϊόν για την Τήνο. Τα Κοντολάτα, οι γλυκορνίοι, οι αρκούνες, οι ασπούδες, καβουράκια, ξινόσυκα, βασιλικάτα, μαρόνια, μερικά από τα είδη που παράγονται. Μαζεύονται τον Αύγουστο και τα απλώνουν στην απλώστρα για να τα ξεράνει ο ήλιος.

 

Article credits to: gastrotourismos.gr

http://gastrotourismos.gr/tinos-4-6072

Photo credits to: tinosecret.gr

Leave a Reply

Χρειάζεστε βοήθειας με την κράτηση σας;

Καλέστε την ομάδα εξυπηρέτησης πελατών μας στον παρακάτω αριθμό για να μιλήσετε με έναν από τους συμβούλους μας που θα σας βοηθήσει με ότι ανάγκες έχετε σας για τις διακοπές σας.

Τηλέφωνο : +30 210 9793500
Email: info@bbt.gr

Πρόσφατα Άρθρα

Ρήνεια: Ο παράδεισος δίπλα στη Μύκονο με τις μοναδικές παραλίες
Ιούνιος 7, 2021
Οι 10 πιο πολυφωτογραφημένες ελληνικές παραλίες!
Ιούνιος 1, 2021
Τι έγγραφα χρειάζεσαι για να ταξιδέψεις εντός και εκτός Ελλάδας
Μάιος 24, 2021
Ζητήστε από την ομάδα εξυπηρέτησης μας να μιλήσετε με έναν από τους συμβούλους μας, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν σχετικά με όλες τις ανάγκες των διακοπών σας

Κατεβάστε τα φυλλάδια μας
Our Brochures