Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
Όνομα*
Επίθετο*
Email*
Τηλέφωνο*
Χώρα*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.

Already a member?

Login

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
Όνομα*
Επίθετο*
Email*
Τηλέφωνο*
Χώρα*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.

Already a member?

Login

Προκόπι Εύβοιας: Το χωριό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου

3

Ένα από τα πιο φημισμένα χωριά της Εύβοιας είναι το Προκόπι. Βρίσκεται πάνω στο δρόμο που συνδέει τη Χαλκίδα με τη Βόρεια Εύβοια σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

Ιδρύθηκε μετά τον 17ο αιώνα και οι κάτοικοι του ταλαιπωρήθηκαν αρκετά όχι μόνο από την Οθωμανική κατοχή αλλά και τους μετέπειτα τσιφλικάδες που «αγόρασαν » το τσιφλίκι του Αχμέτ Αγά (τούρκος διοικητής) από την Ελληνική κυβέρνηση. Έτσι οι ντόπιοι που πολέμησαν για την ελευθερία τους, απέκτησαν νέους αφεντάδες.

Το όνομα και η μοίρα του χωριού (μέχρι τότε ονομάζονταν Αχμέτ Αγά) άλλαξε όταν εγκαταστάθηκαν σ΄αυτό προσφυγές από το Προκόπι της Καππαδοκίας οι οποίοι έφεραν μαζί τους το σκήνωμα του Άγιου Ιωάννη του Ρώσου.

Από το 1930 και για τριάντα χρόνια χτίζονταν η εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο, ο οποίος θεωρείτε από τους πιο θαυματουργούς.

Έκτοτε το Προκόπι πρόκοψε καθώς χιλιάδες πιστοί (τα τελευταία χρόνια και από τη Ρωσία και άλλες ορθόδοξες χώρες) επισκέπτονται την εκκλησία για να προσκυνήσουν το σκήνωμα του Αγίου.
Ακόμη και αυτή την περίοδο της πανδημίας που ο κόσμος περιόρισε δραματικά τα ταξίδια του, το Προκόπι έχει επισκέπτες.

Γύρω από την εκκλησία του Άγιου Ιωάννη του Ρώσου, έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη βιομηχανία από καταστήματα παντός είδους. Καφέ, ταβέρνες, εστιατόρια, καταστήματα αναμνηστικών και εκκλησιαστικών ειδών κλπ. Πολλές ταβέρνες εφαρμόζοντας το δικό τους εγχώριο μάρκετινγκ, βγάζουν τις ψησταριές τους στο πεζοδρόμιο και ψήνουν σουβλάκια, διασκορπίζοντας στην ατμόσφαιρα ένα σύννεφο τσίκνας.

Αν και στο Προκόπι θα πάτε για τη χάρη του Αγίου Ιωάννη, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη γύρω περιοχή όπου η φύση οργιάζει. Το πλατανόδασος δεξιά και αριστερά στην κύτη του ποταμού Κηρέα είναι μοναδικής ομορφιάς ενώ η περιοχή θυμίζει τα Τέμπη σε μικρογραφία.

 

Info…

Κάθε χρόνο στις 27 Μαΐου, τελείται λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου, ενώ την τελευταία Κυριακή του Σεπτέμβρη γίνετε μεγάλη γιορτή εις ανάμνηση των εγκαινίων του Ναού το 1970.
Το Προκόπι απέχει από τη Χαλκίδα 48 χιλιόμετρα και από τα λουτρά Αιδηψού 60 χιλιόμετρα. Από τη Νότιο και Δυτική Ελλάδα θα πάτε μέσω Χαλκίδας. Από τη Βόρειο και Κεντρική Ελλάδα θα πάτε μέσω Αιδηψού χρησιμοποιώντας το πορθμείο Γλύφας – Αγιόκαμπου.

 

Article & photo credits to: omorfataxidia.gr

https://omorfataxidia.gr/travel/sto-prokopi-eyvoia-toy-agioy-ioanni-toy-rosoy/?fbclid=IwAR3GEx2KywITvwRFOYcHdPoSbDZUSabZcr2FXAL8JEdaQnjhNvRjVmowxsM

Leave a Reply

Χρειάζεστε βοήθειας με την κράτηση σας;

Καλέστε την ομάδα εξυπηρέτησης πελατών μας στον παρακάτω αριθμό για να μιλήσετε με έναν από τους συμβούλους μας που θα σας βοηθήσει με ότι ανάγκες έχετε σας για τις διακοπές σας.

Τηλέφωνο : +30 210 9793500
Email: info@bbt.gr

Πρόσφατα Άρθρα

greece-1301655_1920
Ταξίδι με πλοίο: Τι ισχύει για τις μετακινήσεις προς τα νησιά
Ιούλιος 8, 2021
aponisosparalax.jpg
Απόνησος: Ο παράδεισος απέχει μόλις μία ώρα από την Αθήνα
Ιούνιος 23, 2021
cnngreece_18513263_1981721368729833_5870906060939722752_n
Λιχαδονήσια: Είναι όντως οι Μπαχάμες της Ελλάδας;
Ιούνιος 17, 2021
Ζητήστε από την ομάδα εξυπηρέτησης μας να μιλήσετε με έναν από τους συμβούλους μας, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν σχετικά με όλες τις ανάγκες των διακοπών σας
Back to Top

Κατεβάστε τα φυλλάδια μας
Our Brochures